Preskoči navigacijo

Guardian – reševanje življenj s kompaktno, enostavno in zanesljivo tehnologijo

Prvi zakon robotike, kot ga je zapisal pisatelj znanstvenofantastičnih del Isaac Asimov, se glasi: "Robot človeka ne sme poškodovati oziroma mu škodovati s svojim nedelovanjem." Ko je leta 1942 zapisal to pravilo, je avtor optimistično predvideval, da bo robot, ki ga je imel v mislih, razpolagal s človeku podobno zavestjo. Njegov pogled na človekovega mehanskega sužnja iz prihodnosti se mora še uresničiti, vendar pa roboti vsekakor že dandanes vsak dan pomagajo pri zaščiti in reševanju človeških življenj, pa čeprav brez morebitno problematičnega zavedanja samega sebe.

Zavoljo natančnosti in priročnosti v podjetju AB Precision (ABP) svojega Guardiana imenujejo raje vozilo (MROV – Miniature Remotely Operated Vehicle/miniaturno vozilo z daljinskim upravljanjem) kot robot, vendar se štirigosenični izdelek inženirskega podjetja s sedežem v mestu Poole, v angleškem Dorsetu, odlikuje po svoji spretnosti in krmilnih sposobnosti. Njegovo omrežje desetih brezkontaktnih dajalnikov Renishaw posreduje procesorju povratne informacije o absolutnem položaju. Z daljinskim upravljalnikom in z varne razdalje od nevarnosti, ki jo je potrebno odpraviti, lahko upravljavec vidi neposredno grafično predstavitev, katere pogled lahko usmerja. Z uporabo štirih kamer, ki so nameščene na vozilo Guardian, se ga lahko upravlja, tudi če se nahaja izven vidnega polja ali v ozkih prostorih.

"Vozilo vsebuje več premičnih delov," pravi ABP-jev vodja projektov za odstranjevanje eksplozivnih materialov (Explosive Ordnance Disposal/EOD) Cindy Barfoot, "vključno z osnovno ploščo, ki je vrtljiva." "Lahko tudi dvignete, spustite, iztegnete ali umaknete glavno roko, poleg tega pa tudi obrnete kamero in nameščeno orožje, ki se lahko premikata tudi posamič." Guardian lahko premaguje stopnice, seže pod ali v vozila ali pa dosega višine preko 2,6 metra, če se 'postavi na prste'. Ima dvosmerno zaznavanje zvoka, nadzorovanje trenja in dovolj ozek je, da se lahko pomika po hodnikih v letalih in železnicah.

Dajalniki za zavedanje o prostoru

Vgrajeni rotacijski dajalniki Renishaw zaznavajo položaj vseh členkastih komponent robotske roke in goseničnih mehanizmov, podatki pa se prenašajo v obliki neprekinjene telemetrije v domačo postajo. ABP-jeva programska oprema prepreči nadaljnje premikanje, če so sestavni deli vozila v nevarnosti, da trčijo.
Guardian morda res ne premore introspekcije, vendar je zaradi dajalnikov Renishaw njegovo 'zavedanje' o prostoru tako napredno, kot je za elektromehanski sistem sploh možno. Nigel Peter je projektni inženir za Guardian in odgovoren za izbor komponent Renishaw.

"Zaznavanje kotne lege je na vozilu doseženo s pomočjo magnetnega senzorja Renishaw AM512. Prav tako uporabljamo visokohitrostne rotacijske magnetne dajalnike RMB20 v modularnem formatu, kar omogoča zelo lahko integracijo."

Vsi dajalniki Renishaw so fizično dovolj majhni za uporabo na mestih, kjer primanjkuje prostora, istočasno pa so robustni, preprosti in zanesljivi – to so pomembni dejavniki pri vozilu, ki je bilo izdelano za uporabo v neprijaznih in jedkih okoliščinah.

"Prav tako jih je zelo enostavno povezati z našimi PIC-ji za zbiranje podatkov," nadaljuje g. Peter, "in zato ker so brezkontaktni, neprestano nudijo povratne informacije preko 360° premikanja. Senzorji AM512 so nameščeni neposredno na naša krmilniška tiskana vezja, torej ni potrebe po ožičenju, kar zmanjša stroške in poveča zanesljivost."

Dajalnik – AB Precision – preverja vozilo

Različna orodja, tudi za vodni curek in rentgensko slikanje

Rezultat je daljinsko vodena, 'inteligentna' roka, ki vidi ter lahko prenaša in uporablja različna orodja, odvisno od aplikacije. V situacijah, ko je potrebno odstranjevati bombe, ima nameščen t.i. disruptor – imenujemo ga kar orožje – ki izstreli curek vode pod zelo visokim pritiskom ter tako onesposobi eksplozivno napravo.

"Vodni curek uporabljamo za onesposabljanje elektronike, ki nadzira eksplozivno sredstvo in na tak način naprava postane varna, ne da bi pri tem uničili forenzične dokaze. Na eno samcato vozilo lahko namestimo do štiri različne disruptorje ali druge vrste orožja. V jedrskih, bioloških ali kemijskih aplikacijah lahko disruptorje zamenjajo robotske roke ali senzorji."

Novi MROV pooseblja vse, česar se je podjetje naučilo, odkar je izdelalo svoje prvo vozilo – izjemno uspešni Cyclops, ki je bil najverjetneje navdih za skoraj vse podobne robote, ki se jih je v zadnjih 20 ali več letih izdelalo v Evropi.

"Odločili smo se, da izdelamo novo vozilo prav od začetka," je dejal g. Peter. Predvsem izgleda Guardian popolnoma drugače od Cyclopsa in drugih razpoložljivih vozil. Njegove čiste linije in visokokakovostni zaključki pa so več kot le šov. Omogočajo namreč hitro in enostavno dekontaminacijo po uporabi v toksičnih, okuženih in radioaktivnih okoljih. Nadaljuje: "Zaposlenega imamo tudi nekdanjega odstranjevalca bomb. Omogočil nam je izkušen vpogled v problematiko in doprinesel je izkušnje, ki so pomagale pri izdelavi vozila s kar največ uporabnimi dodatki. Dizajn lahko po potrebi celo priredimo. Nekateri upravljavci, na primer, želijo imeti upravljalnik nameščen v nahrbtniku."

V romanih iz serije Foundation je Asimovovo prvo pravilo postalo filozofija planeta Gaje, namišljenega planeta s kolektivno zavestjo: Gaja ne more škodovati življenju ali zaradi nedelovanja dovoliti, da se življenju škoduje. Zamenjajte Gajo s podjetjem AB Precision in dobite srž vrednot oddelka EOD. Gaja je očitno zelo primerno ime za poosebljanje teh vrednot. Njen obstoj bo ščitil in varoval mnoga življenja.