Preskoči navigacijo

High-Tech Engineering

"Odkar uporabljamo Equator, nismo dobavili niti enega samega slabega dela, proizvodni stroški po delu pa so se zmanjšali za 27 %."

Nadzor procesov z merilnim sistemom Equator

Kakovost izdelkov in sposobnost podati ustrezna zagotovila za to kakovost sta odločilni pri pridobivanju novih naročil. Z vzdrževanjem kakovosti se bistveno poveča verjetnost, da bo kupec ponovil naročilo. High-Tech Engineering s sedežem v kraju Dunstable, Bedfordshire, Združeno kraljestvo, je podjetje za izdelavo preciznih izdelkov, ki je že od nekdaj zavezano h kakovosti svojih izdelkov. S svojo najnovejšo pridobitvijo, merilnim sistemom Renishaw Equator, danes prekontrolirajo 100 % vseh izdelkov in nimajo škarta, obseg dela operaterjev pri kontroli se je zmanjšal za polovico, proizvodni stroški pa so manjši za 27 %.

Primeri izdelkov podjetja High-Tech

Podjetje High-Tech Engineering, ki ga je leta 1985 ustanovil izvršni direktor Steve Tickner, si je pridobilo ugled z visokokakovostno obdelavo komponent za motošport. Danes dobavljajo tudi letalski in vesoljski industriji ter so na seznamu prednostnih dobaviteljev pri tako pomembnih kupcih kot sta Rolls-Royce in BAE Systems.

Nedavno so z velikim kupcem iz letalske in vesoljske industrije podpisali pogodbo o natančnem rezkanju delov iz titana. High-Tech mora zaradi narave teh izdelkov poskrbeti za 100-odstotno kontrolo delov. Steve Tickner pojasnjuje: "Od vsega začetka nam je bilo jasno, da moramo poiskati način za kontrolo, ki ne bo le izpolnjeval zahtev časovnega cikla izdelka, ampak bo tudi stroškovno ugoden za nas. Koordinatni merilni stroji, ki smo jih že imeli, niso bili primerni za to nalogo. Nismo si mogli privoščiti nobenih ozkih grl. Vedeli smo le, da bomo za dodatne merilne kapacitete potrebovali nov KMS ali kaj drugega. Tako smo tudi prišli do Equatorja iz Renishawa.«

Izčrpne meritve v polovici časa, ki bi ga porabil obstoječi KMS

Prostor za kontrolo kakovosti v družbi High-Tech Engineering

Merilni sistem Equator premeri približno 150 značilnosti, vključno s številom lukenj, debelinami in obliko dela z značilno toleranco ±25 μm. Merilni sistem Equator to opravi v 10 minutah, kar je bistveno krajše od časa obdelave in znotraj proizvodnih zahtev. Čas cikla je tako za 50 % krajši v primerjavi z izvajanjem programa na High-Tech-ovih KMS.

Nadzor procesa izvaja operater obdelovalnega stroja

V High-Tech-u proizvajajo 24 ur na dan in 5 dni na teden v dveh prekrivajočih se izmenah. Equator v tem času uporabljajo različni operaterji z različnimi veščinami. Pred tem so v podjetju High-Tech uporabljali koordinatne merilne stroje, ki so bili postavljeni v temperaturno nadzorovanem prostoru za kontrolo kakovosti zunaj delavnice. Če bi hoteli uporabljati KMS tudi za kontrolo najnovejšega izdelka, bi se morala vključiti dva operaterja: prvi za obdelavo izdelka in drugi s posebnimi znanji za upravljanje KMS. Pri Equatorju pa lahko tudi novinci uporabijo dimenzije komponente, ki so jo pred tem potrdili kot dobro v kontroli kakovosti, za "ničenje" merilnega sistema Equator in nastavitev točnosti nadaljnjih meritev. Operater, ki je bil zadolžen za obdelavo izdelka, ga lahko zdaj tudi premeri in vložek časa operaterjev se tako prepolovi.

Fleksibilnost in uporabnost na dolgi rok

Merilni sistem Equator™ je popolnoma programirljiv in se lahko uporablja za meritve različnih delov. Podjetje High-Tech Engineering lahko tako z njim izvaja visokoponovljive in hitre avtomatizirane rutine za različne stranke, s tem pa si močno zmanjša stroške dela.

Delavnica v podjetju High-Tech Engineering

Preprosta uporaba s pritiskom na gumb

Steve Tickner poroča: "Equator lahko uporabljajo vsi operaterji. Uporaba je resnično preprosta: naložite del in pritisnite na gumb. Proces je močno poenostavljen in sprosti delovno silo, zato se naložba v celico tudi zelo hitro izplača.«

Pri High-Tech-u so uspeli zmanjšati stroške izdelave dela za letalsko in vesoljsko industrijo za 27 %, pomembno vlogo pri tem pa je odigral tudi merilni sistem Equator. Sistem resnično izboljša konkurenčnost tovrstne proizvodnje, saj podjetje izdeluje precizne izdelke z dosledno kakovostjo in tako ustvarja vrednost za svoje kupce. Prav zaradi tovrstnih rešitev in zaveze k stalnemu izboljševanju procesov je podjetje High-Tech šestkrat zapored prejelo srebrno nagrado SC21, kar je dosežek brez primere v Združenem kraljestvu. Gre za nagrado za odličnost v letalski, vesoljski in obrambni industriji, kakovost izdelkov podjetja in trajno zmožnost dobave kakovostnih izdelkov. Podjetje, ki želi srebrno nagrado, mora dosledno dokazovati 95 % uspešnost dobav in vsaj 99,5 % kakovost izdelkov za vse svoje stranke.

Tickner pojasnjuje: "Odkar uporabljamo Equator, nismo dobavili še niti enega samega škartnega kosa. Operaterji lahko z Equatorjem izvajajo kompleten nadzor procesa. Na zaslonu Process Monitor, ki je del programske opreme Equator, so naštete vse merjene značilnosti. Zraven naziva značilnosti je majhno polje, ki se mu barva spreminja iz zelene v jantarno in rdečo, če pride do lezenja velikosti ali položaja značilnosti. Operaterji vedo, katero orodje na stroju je odgovorno za posamezno značilnost in lahko povrnejo proces znotraj toleranc z ustreznimi korektivnimi ukrepi. Kontroliramo 100 % delov, zato bi le težko dobavili škarten izdelek.« Tickner nadaljuje: "Z rezultati merjenja tudi preizkušamo različna orodja in med njimi iščemo najučinkovitejša. Na ta način računamo tudi s prihrankom denarja v prihodnosti."

Nakup merilnega sistema Equator™

Tickner je merilni sistem Equator našel kar z iskanjem prek interneta. Ko so naredili manjšo raziskavo in se sestali s predstavniki družbe Renishaw, so bili strokovnjaki iz High-Tech-a navdušeni nad zmožnostmi merilnega sistema Equator, razveselila pa jih je tudi cena sistema.

Tickner komentira High-Tech-ovo odločitev za nakup merilnega sistema Renishaw Equator: "Prostor v naši tovarni je dragocen. Površino, ki smo jo rezervirali za to celico, smo morali zasesti s hitrejšo in učinkovitejšo tehnologijo. Koordinatni merilni stroj (KMS) s temperaturno nadzorovanim okoljem bi bil bistveno prevelik. Equator pa je kompakten in je optimalno izkoristil prostor, ki je bil na razpolago. Poleg tega tudi ni občutljiv na temperaturna nihanja in ne potrebuje dovoda stisnjenega zraka, zato nam ni bilo treba zapravljati dodatnega časa in denarja za urejanje temperaturno nadzorovane sobe ali dodatnih cevi.«

High-Tech zdaj uporablja merilni sistem Renishaw Equator za 100 % kontrolo kompleksnega dela za letalsko industrijo. Stroj primerja izdelke z masterjem ter premeri vse značilnosti v eni sami operaciji. Odločitev o ustreznosti/neustreznosti je takojšnja in spremlja jo poročilo o dimenzijah komponente.

Equator v podjetju High-Tech Engineering

 

Prenosi

Obeti

Ker je ta proizvodna celica tako uspešna in ker računajo s širjenjem obsega poslovanja, namerava Tickner vgraditi merilni sistem Equator tudi v svoje prihodnje proizvodne celice. Ticknerjeve sklepne besede: "Ko najdeš orodje, s katerim je popoln prav vsak izdelek, se zmanjšata obseg človeškega dela in skupni stroški ter zanj ni treba zapraviti celega bogastva, veš, da imaš zmagovito rešitev. Vse te koristi seveda prenašamo na svoje kupce, ki vedo, da bodo dobili najboljšo kakovost po najboljši ceni.«

www.renishaw.com/gauging
www.high-tech-eng.co.uk
www.adsgroup.org.uk