Preskoči navigacijo

Proizvajalec natančnih izdelkov se zanaša na Renishaw pri proizvodnji kritičnih komponent

Pri Associated Tools od uvedbe merilnih sistemov za obdelovalne stroje nimajo več težav z zavrnjenimi komponentami, časi priprave orodij pa so se skrajšali za 66 odstotkov.

Povpraševanje po komponentah za obrambno industrijo je v Indiji vsak dan večje, natančnost pri izdelavi pa je ključnega pomena že zaradi same narave teh komponent. H. J. Bishnu, direktor družbe Associated Tools, je vodenje proizvodne enote prevzel leta 2005. Delavnico je napolnil z najsodobnejšo proizvodno tehnologijo, med drugim tudi s CNC-obdelovalnimi stroji LMW, BFW in Hurco. Vsi so opremljeni z različnimi merilnimi glavami s proženjem na dotik in sistemi za nastavljanje orodij Renishaw.

Naložba v stroje je bila šele začetek

Ko je Bishnu prevzel krmilo podjetja, se je moral najprej spopasti z vrsto problemov v proizvodnji. Bishnu se spominja: "Po precejšnji naložbi v CNC-stroje smo bili soočeni s težavami zaradi počasnih ciklov obdelave, zastojev med pripravo, nedosledne kakovosti in človeških napak."

Leta 2005 je proces vpenjanja komponent vključeval tudi ročno indeksiranje in sistem za ročno obračanje z devetimi indeksirnimi položaji. Vsaka operacija ročnega indeksiranja je trajala približno 45 minut. Temu je sledilo še 30 minut, ko je stroj kontroliral položaj: proces priprave je bil počasen in neučinkovit. Posledica ročnega indeksiranja in napak operaterjev je bila tudi 5-odstotna nedoslednost kakovosti in 1,5-odstotna stopnja zavrnitve izdelkov.

Tudi proces nastavljanja je potekal ročno, kar je še dodatno prispevalo k zastojem ob vsakem nastavljanju novega orodja.

Bishnu, ki je diplomiral na tehničnem inštitutu Haldia, je kmalu spoznal, da je bila naložba v CNC-stroje šele začetek. Po obisku podjetja SECO v Puni se je iz prve roke poučil o koristih merilnih glav s proženjem na dotik in sistemov za nastavljanje orodja Renishaw. Spoznal je, da bi lahko s temi rešitvami močno izboljšal tudi lastne obdelovalne procese.

Prenosi