Preskoči navigacijo

Ballbar QC20

Standardno orodje za hitro, preprosto in učinkovito preverjanje zmogljivosti obdelovalnih strojev.

Testiranje z napravo QC20 ballbar ponuja pomembne prednosti tako z vidika zmogljivosti kot vsakodnevne uporabe.

Testiranje z ballbarom omogoča enostavno in hitro preizkušanje zmogljivosti pozicioniranja CNC-obdelovalnih strojev po uveljavljenih mednarodnih standardih (npr. ISO, ANSI/ASME itd.). Uporabniki lahko tako ocenjujejo in spremljajo stanje svojih strojev za hitro diagnosticiranje težav, ki zahtevajo vzdrževalna dela. Identificira tudi vire napak, ki povzročajo omenjene težave.

Redno preskušanje obdelovalnih strojev z napravo QC20 ballbar zagotavlja:

  • točnost delov CNC-strojev že v prvem poskusu,
  • skrajšanje zastojev ter zmanjšanje izmeta in stroškov kontrole,
  • dokazljivost skladnosti s standardi zmogljivosti strojev in upravljanja kakovosti,
  • uvedbo prediktivnega vzdrževanja na podlagi dejstev

Zakaj uporabljati ballbar QC20 Renishaw?

Zmogljivost strojev preverimo še pred začetkom obdelave, s tem pa zmanjšamo izmet in skrajšamo prekinitve v obratovanju strojev. Tako dosežemo visoko kakovost izdelkov in produktivnost, proizvodni stroški pa ostanejo nizki. To je pravo bistvo vitke proizvodnje – večja vrednost za kupca.

Nemcomed (ZDA)

Kaj je QC20 ballbar?

Ballbar QC20-W

QC20 ballbar vključuje:

  • Ballbar QC20 (zelo natančen teleskopski linearni senzor s precizno kroglico na konceh)
  • dve precizni magnetni držali, eno nameščeno na mizo stroja, eno pa na vreteno ali ohišje vretena stroja

Kroglici senzorja sta med delovanjem kinematično vpeti v magnetnih ponvicah. Takšna konfiguracija ballbara omogoča merjenje majhnih sprememb polmera med tem, ko stroj sledi programirani krožni poti okrog vrtišča na mizi stroja.

Programska oprema Ballbar 20 izračunava skupna merila točnosti pozicioniranja (okroglost, krožna odstopanja) na podlagi zbranih podatkov v skladu z mednarodnimi standardi ali v obliki analitičnega poročila Renishaw. Poročilo uporablja edinstveno matematično analizo za diagnosticiranje mnogih dodatnih napak stroja na podlagi nabora linearnih izmerkov. Podatki so predstavljeni v grafični in numerični obliki kot pomoč pri izvajanju diagnostike.

Prednosti preskušanja z ballbarom

  • Brezžična tehnologija Bluetooth odpravlja vse nevšečnosti s kabli, omogoča delo z zaprtimi vrati in zmanjšuje tveganje poškodb sistema.
  • Strojna in programska oprema omogočata izvedbo preskusov z delnim krožnim lokom (220). Uporabnikom je tako na voljo večja prilagodljivost preskusov:
    • Izboljšano preskušanje osi Z (vpenjala po meri niso potrebna).
    • Preskusi z omejenim hodom osi (običajno gre za os Z pri obdelovalnih centrih in os X pri stružnicah).
    • Možnost preskušanja v treh ravninah z eno samo pripravo, pri čemer se preskus v dveh ravninah opravi s funkcijo delnega krožnega loka, ter izdelava volumetrične analize.
  • Hitrejši zajem podatkov za izboljšanje analize pri majhnem testnem krogu in visokih hitrostih podajanja.
  • Izboljšana programska oprema Ballbar 20 prinaša funkcije za razširjene preskuse in podrobna analitična poročila za diagnosticiranje napak strojev.

Izvedite več o preskusih z ballbarom

Zmogljivost preizkušanja

Komplet QC20 ballbar vsebuje 100 mm dolg sestav ballbara in podaljške dolžine 50, 150 in 300 mm. ballbar v kombinaciji z različnimi podaljški omogoča izvedbo preizkusov s polmerom 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 ali 600 mm. Dodatni podaljški omogočajo preskušanje do polmera 1.350 mm.

Držali kroglic omogočata napravi QC20 ballbar izvajanje dodatnih preskusov z delnim 220-stopinjskim krožnim lokom v ravninah, ki potekajo skozi os vrtišča. Preskuse z ballbarom lahko tako hitro opravite v treh ortogonalnih ravninah, ne da bi morali premeščati vrtišče. Za izvedbo testov z delnim krožnim lokom premera nad 150 mm so potrebna vpenjala po meri.

Kalibrator za ballbar izboljša analizo preskusov. Omogoča absolutne odčitke napak skale in je priročno sredstvo za preverjanje, ali ballbar daje nominalno pravilne odčitke.

Rezultate testa je mogoče uporabiti tudi v funkciji poročila "volumetrična analiza" v programski opremi Ballbar 20, pri čemer je zajamčeno, da so vsi podatki zbrani okrog iste točke.

QC20 ballbar je mogoče uporabljati s časovno določeno programsko opremo Ballbar Trace, ki je brezplačna za obstoječe uporabnike. Uporabnikom je tako na voljo večja prilagodljivost za mnoge nove uporabe sistema, vključno s petosno verifikacijo z ballbarom (po standardu ISO 10791-6) in statičnim nadzorom.

Pričevanja uporabnikov

Izvedite, kako so kupci z našim sistemom QC20 ballbar izboljšali svoj merilni proces.

Z vključitvijo preizkusov s sistemom QC20 ballbar v preverjanje stanja obdelovalnih strojev nismo zagotovili le dosledne skladnosti delov. Zdaj lahko tudi obdelovalne stroje, ki so že veljali za odpisane, povrnemo v popolnoma funkcionalno stanje.

Diagnostična programska oprema sistema ballbar samodejno interpretira rezultate in diagnosticira napake, operaterjem strojev pa je tako prihranjeno ugotavljanje, kaj v resnici pomenijo podatki, kaj je vzrok težav in kako jih odpraviti. S tem je mogoče prihraniti veliko časa pri proizvodnji komponent.

BAE Systems, Združeno kraljestvo


Sistemi ballbar so nam v veliko pomoč. Odkar uporabljamo naprave ballbar Renishaw QC20, smo le z izvajanjem preventivnega vzdrževanja zmanjšali skupno stopnjo izmeta za več kot 30 odstotkov. Vedeti je treba, da je kremen drag material in predstavlja velik delež lastne cene končnega izdelka. Z znižanjem stroškov povečamo tako dobiček kakor tudi konkurenčnost.

Z ballbari QC20 analiziramo vse stroje, pripravimo poročila ter razdelimo stroje v visoko, srednjo in nizko kategorijo glede na njihovo celotno zmogljivost in učinkovitost. Ko prejmemo novo naročilo, tako lažje sistematično razporedimo delo na najprimernejše stroje in izboljšamo celotno zmogljivost proizvodnje.

Kumkang Quartz Co., Ltd, Južna Koreja


Informacije o izdelkih